Film - 2014

Publicerat i: Allmänt, Video 2014, avslut, film, häst film, klipp, video
 En video jag spenderade mycket tid på för någon dag sedan.
Använt de flesta klipp jag hade ifrån året (vilket resulterade i mer än 2,5h rått material nedklippt till ca 2,5min). Låten jag har i bakgrunden är min mest spelade låt i år (You med Keaton Henson). Tyckte videon blev bra, vad tycker ni? ;)Jag hoppasa alla får ett underbart nyår!
/Juli
Kommentera 3

Knäppa hästar

Publicerat i: Allmänt, Foto, Ridning, Träning dressyr, knäppa, pelle, stressade, träning
De senaste dagarnas provskjutningar av raketer sätter sina spår i hästarna.
Hade därför två nerviga och svårkommunicerade hästar idag.
 
Pelle fick komma ut i paddocken och stissig som han var fick jag spendera ca 20-30 min på att faktiskt få honom att lyssna. Ökad skritt, sakta, sakta, halt, rygga, ökad skritt.. Volter, skänkelvikning och framdelsvändningar jobbade igenom honom och efter ett tag lyssnade han något sånär. Vi hade svårt att hitta varandra först och Pelle var lite ur takt. Kändes verkligen att det var ett tag sedan det blev ett riktigt dressyrpass i paddocken - på senaste tiden har det varit så urbota fruset och halt att det helt enkelt inte har blivit av. Han släppte lite efter ett tag men det kändes aldrig riktigt super. Mot slutet kom vi närmre varandra och vi båda hittade takten. Tror ändå att han mått bra av dressyruppehållet men jag hoppas nu att plusgraderna sitter i ett tag så att vi kan fortsätta ränna runt i paddocken några gånger till innan kylan kommer igen.

Bea var däremot helt galen. Min första tanke var att även låta henne gå i paddocken idag - men tyckte lite synd om henne därför hon inte kommit ut på två dagar (stor miss). Helknäpp var hon verkligen - kunde inte skritta, var tvungen att småtrava hela tiden och ruska med huvudet stup i kvarten. En stock på ca 10-20 cm som legat över vägen i skogen riktigt länge skulle vi skritta över. I sista sekunden bestämde sig Bea för att hoppa ifrån skritt och lyckades göra ett hopp på kanske 70cm. Suck. Jag red till klätterbackarna och red mardrömsbacken (jag svär - nästintill ett stup) några gånger upp och ner för att försöka få ner hennes energinivåer. Verkade tydligen åt fel håll och Bea fortsätte sitt ständiga ruskande och travande även på vägen hem. De sista fem minutrarna kunde hon tydligen slappna av och skrittade. Imorgon blir det paddock för den donnan.
 
Försökte även att konfrontera Pelle om hans bajsfläckar. Hur lyckas han ha en stor bajsfläck över hela vänstra bakbenet varje dag? Han måste verkligen koncentrera sig för att lägga sig exakt rätt så att det blir ett likadant märke varje natt. Pelle svarade inte alls när jag pratade med honom.. Får försöka imorgon igen och hoppas att han inte spelar dum då också.

Grymt smutsig häst - hur gör han?
 
Ska se om jag hinner springa en runda innan kvällens nyårsfirande.
/Juli
Kommentera 1

2014 - "Hon är en helt annan häst, Julia"

Publicerat i: Allmänt 2014, nyår, årssammanfattning
"Du kanske inte ser det själv, men jag gör det."
Så sade min mamma till mig för några dagar sedan. Förstår ni hur lycklig man blir när man hör sånt?
 
När nu 2014 lider mot sitt slut kände jag att jag är tvungen att skriva den obligatoriska utvärderingen om 2014. Och vilket år sen! Mycket har hänt, många leénde, många tårar. När jag nu tänker tillbaka till ibörjan av året, när jag knappt red, har verkligen mycket ändras. Visst har det gått sakta, oh ja, men ibörjan av detta året hade Bea och jag hoppat få gånger på bana och nu, i slutet av året har vi varit på hoppträning där Bea hoppade studs med fyra hinder.
Taniga Bea i maj. Spetsig rumpa, smal liten hals och konstigt stort huvud??

Kort sammanfattning av månaderna:
Januari-mars: Inget speciellt hände. Mest uteritter. Kallt och snöigt.
April: Kommer ihåg att jag red i paddock några gånger men det gick inte bra så vi hoppade mest över det. Vi hoppade i paddocken några gånger, gick inte särskilt bra.
Maj: WE-träningarna kom igång igen! Jag kommer tydligt ihåg hur sjukt seg Bea var, hon verkade inte tycka det var särskilt kul. Takten var ojämn och jag var ganska kass. Stundvis kunde hon gå fint, men mest var huvudet högt uppe och bristande muskler i sidorna. Bilden under är nog därför en ganska dålig representant för månaden maj, men jag bestämde mig för att ta de bästa bilderna. Ni kan ju i varje fall se att hon inte trampade någonting under sig själv alls.
Bild ifrån maj på we-träningen.
 
Juni-juli: Jag hann rida ungefär halva juni (där det gick bra) innan Bea slet av sig en sko. Tyvärr följde en stor del av hennes halva hov med och vi fick snällt ta av alla skorna. Jag fick en halt häst som knappt ville röra sig. Juli blev också till största del stillastående. Bea hade boots men hovarna gjorde ändå ont. 

Juni, innan Bea fick vara barfota-häst.
Bootsen som ständigt satt på Beas fötter vid ridning. Vilken hat-kärlek relation vi delade..

Augusti: Äntligen slutade Bea ha ont i hovarna och vi kom igång igen! Först längre skogsrundor och i slutet kunde vi till och med rida i paddocken! Bea tyckte det var riktigt kul och för första gången jobbade vi med och inte mot varandra. Bootsen var fortfarande på.. En ny sadel inhandlades, som tyvärr inte låg jättebra. Den fick dock vara kvar ett tag när vi letade vidare.
Ser ni bootsen? ;)

September: Vi kom igång på riktigt när Bea äntligen fick skor och det gick bättre och bättre! Jag började rida på ridskolan utöver att rida hemma för att få extra hjälp. Torun, min tränare, kom även ut och hjälpte mig flera gånger när jag fastnat.
Skor!!

Oktober:Träningen kom igång på riktigt. Lastningen kluddade en del så Torun kom ofta hem till oss för att träna. Det gick frammåt trots att Bea kändes lite segare än innan. Vi fick sålt sadeln som inte passade (wiho) och jag var tillbaka i min gamla allroundsadel. 
Huvudet åkte upp när bakbenen kom igång. När vi nu hade skor igen fick Bea mer muskler.

November: Äntligen satt takten och vi kunde lägga alla tusentals taktövningar bakom oss (eller ja.. typ). Istället kom Beas gamla ojämna sidor tillbaka och det var vad vi fick fokusera på istället. Bea gick i en lägre form och började verkligen jobba med ryggen. Torun kom ut ett par gånger men mot slutet av månaden fick Bea en paus ifrån dressyren.
Huvudet kom ner när kroppen började samarbeta på rätt sätt.

December: I början av månaden fick jag fortfarande slita som ett djur med att få Bea att gå rakt. Veckorna innan lovet blev det inte så mycket ridet i paddocken och på uteritterna var det också ständig fokus på att fatta båda galopperna och att få Bea att gå på båda sidorna av vägen. Liiiiiksidigheeet! Precis innan lovet släppte allt och plötsligt satt det mesta. Även galoppfattningarna som vi haft stora problem med blev lättare och än en gång gick Bea rakt. Konditionen var i topp och det mesta kändes bra! Första hoppträningen blev avklarad! En WE-träning hann vi också med även om vi fick rida hem då Bea inte var lastbar.. Vi hittade även min nya sadel som direkt inhandlades!
Oerhört frusen paddock får fungera ändå..!

Jag vet inte riktigt om ni ser hur mycket vi båda faktiskt har utvecklats, men det gör sannerligen jag! Kolla min sits! :O Rakare, mjukare och mer böjda armar! Alla lektioner för Torun har verkligen hjälpt enormt mycket. Nu ser jag verkligen fram emot nästa år! Lastträning, dressyr, hoppning och WE står på schemat inför nästa år, både för Bea och Pelle!

Jag hoppas ni följer med på vår resa nästa år! 
/Juli
Kommentera 1
Visa fler inlägg