Ridövningar: uppmärksamhet och fokus

Publicerat i: Allmänt ridövning, ridövningar, övning, övningar
När jag kommer upp på Bea eller Pelle och deras fokus ligger på helt andra grejer är det här någonting jag brukar ta till, beroende på vilket sätt de är ouppmärksamma :)
Glöm bara inte att det viktigaste när det kommer till ouppmärksamma hästar är att göra mycket halvhalter, övergångar och halter! Beröm också när hästen gör rätt och rider du på volt kan det vara en bra idé att släppa efter på innertygeln för att se hur eftergiven hästen är.
 
Ouppmärksam på hovarna.
Den här övningen är jättebra när hästen slarvar med benen. Den är dessutom väldigt stärkande för ryggen.
Lägg en bom i mitten av ridbanan och lägg en vanlig volt så att bommen kommer i mitten. Det är bäst om man provar sig fram med att byta volt, rida på samma volt osv. Jag brukar göra den här i trav men den är jättebra i galopp med!
 


Om hästen bara vill springa.
För en häst som Pelle, som helst bara vill springa iväg är den här övningen jättebra!
Trava fram på spåret. Där det blir lite tjockare kan man antingen trava på lite eller rida i öppna, beroende på hur hästen känns. Sedan rätar man ut hästen igen och efter hörnan saktar man av till skritt. I skritt gör man sedan skänkelvikning och när man nästan är framme vid spåret lägger man en volt. Volten är för att verkligen få hästen mjuk i sidorna och för att lyssna på hjälperna. Efter volten ska hästen vara rakställd och inte gå i skänkelvikning. På den här övningen är det bra att börja med att skritta i skänkelvikningen, speciellt om hästen inte vill lyssna och sedan kan man gå vidare med att göra allt i trav.
 


Om hästen inte vill gå framåt.
Det här är en av mina absoluta favoritövningar som får hästen att verkligen arbeta och samla ihop sig.
Rid på spåret i trav. Efter en halv kortsida skärs hörnet av och istället rider man i skänkelvikning mot mitten av fyrkantspåret. När man "landar" skjuter man på hästen och ökar steget lite. Efter att ha ridit i en samlande skänkelvikning blir då påskjutet väldigt samlande och hästen brukar samla ihop sig fint. Glöm inte alla halvhalter ;)
 

Om hästen inte vill gå frammåt eller inte lyssnar (den vänstra).
Jag själv tycker att den här övningen är lite knepig men den brukar alltid få hästen framför hjälperna och den hjälper hästen att bli lydigare.
Rid på en av volterna i skritt. Ha hästen framför dig och fatta sedan galopp ifrån skritt. Oroa dig inte om det inte fungerar först eller om du får några travsteg. Beröm hästen om den gör rätt, galoppera ett tag och bryt sedan av till skritt igen. Här kommer lydnaden in. Att byta mellan skritt och galopp brukar göra hästen pigg och framåt! Det är även väldigt stärkande för bakbenen.

Om hästen inte vill böja sig (den högra).
Den här "övningen" är väl lite standard men den är väldigt bra.
Rid på en volt som du minskar och ökar. Få hästen eftergiven i sidorna genom böjning, helt enkelt. Är den stel kan det hjälpa med att leda lite lätt med innertygeln. Glöm inte att ge efter och berömma hästen när den gör rätt.
 
 
Kommentera 4

Nu vs fem månader sedan

Publicerat i: Allmänt 2014, tbt, throwback, utveckla, utveckling, vs
Jag kollade på bilder ifrån 2014-11-22 i lördags och var tvungen att dela med mig av skillnaderna.
Först och främst vill jag att ni kollar på hur hon trampar. Nu är steget mer jämt, rytmiskt och mycket bättre. Sedan, gå vidare till formen. Nu är den mycket högre. Beas uttryck är också ganska talande ;) Musklerna.. Kolla hur mycket muskler som syns och arbetar nu jämfört med i november! Och tillsist kan ni ju kolla lite på hur min sits har förändrats ;) Och jag har verkligen försökt matcha stegen i de olika bilderna, så det är mest det jämförelserna är på :)

Travsteg:


This:


That:

Låg form:
(Det här var den enda formen vi kunde få till)
Kommentera 4

Kvällsjogg

Publicerat i: Träning Ridning, bea, bea dressyr, dressyr, jogg, jogga, träning
Klockan åtta bestämde jag mig för att ta mig i kragen och dra mig ut i stallet för lite kvällsjogg.
Och ja men gud vad bra det gick!
 
Hela eftermiddagen molnade en äcklig huvudvärk i mitt huvud och när jag klippt mig och kom hem vid sex kände jag mig helt livlös och slut. Huvudet bultade och jag beslöt mig för att inte rida. Ja, jag var självklart ledsen över det hela, men det blir liksom bara så ibland. Men klockan åtta mådde jag bra igen och beslöt mig för att gå ut och jogga igenom Bea. Och så fin hon var! Fokuset var inte alls på formen idag och vi red mest i en låg form och jag red lätt den största delen av tiden. Galoppen var superfin, rund och den kändes kraftfull. Vi jobbade ännu mer på böjt spår och tillslut blev hon riktigt mjuk. Jag känner att jag ibland är problemet där, jag kan lätt låsa mig lite. Speciellt i höger varv där Bea är stel blir jag så lätt frustrerad och låser mig. Men idag lyckades vi båda två tillsammans få allt att fungera och det kändes bra!
 
Nej, formen var nog inte särskilt bra idag men allt annat var super. Speciellt galoppen och galoppfattningarna är jag riktigt glad över! Energin var helt super och hon taktade nästan i skritten, haha :)
 
Formen kanske inte var super idag, men allt annat var finfint!
Kommentera 0
Visa fler inlägg