Ridövningar: uppmärksamhet och fokus

Publicerat i: Allmänt ridövning, ridövningar, övning, övningar
När jag kommer upp på Bea eller Pelle och deras fokus ligger på helt andra grejer är det här någonting jag brukar ta till, beroende på vilket sätt de är ouppmärksamma :)
Glöm bara inte att det viktigaste när det kommer till ouppmärksamma hästar är att göra mycket halvhalter, övergångar och halter! Beröm också när hästen gör rätt och rider du på volt kan det vara en bra idé att släppa efter på innertygeln för att se hur eftergiven hästen är.
 
Ouppmärksam på hovarna.
Den här övningen är jättebra när hästen slarvar med benen. Den är dessutom väldigt stärkande för ryggen.
Lägg en bom i mitten av ridbanan och lägg en vanlig volt så att bommen kommer i mitten. Det är bäst om man provar sig fram med att byta volt, rida på samma volt osv. Jag brukar göra den här i trav men den är jättebra i galopp med!
 


Om hästen bara vill springa.
För en häst som Pelle, som helst bara vill springa iväg är den här övningen jättebra!
Trava fram på spåret. Där det blir lite tjockare kan man antingen trava på lite eller rida i öppna, beroende på hur hästen känns. Sedan rätar man ut hästen igen och efter hörnan saktar man av till skritt. I skritt gör man sedan skänkelvikning och när man nästan är framme vid spåret lägger man en volt. Volten är för att verkligen få hästen mjuk i sidorna och för att lyssna på hjälperna. Efter volten ska hästen vara rakställd och inte gå i skänkelvikning. På den här övningen är det bra att börja med att skritta i skänkelvikningen, speciellt om hästen inte vill lyssna och sedan kan man gå vidare med att göra allt i trav.
 


Om hästen inte vill gå framåt.
Det här är en av mina absoluta favoritövningar som får hästen att verkligen arbeta och samla ihop sig.
Rid på spåret i trav. Efter en halv kortsida skärs hörnet av och istället rider man i skänkelvikning mot mitten av fyrkantspåret. När man "landar" skjuter man på hästen och ökar steget lite. Efter att ha ridit i en samlande skänkelvikning blir då påskjutet väldigt samlande och hästen brukar samla ihop sig fint. Glöm inte alla halvhalter ;)
 

Om hästen inte vill gå frammåt eller inte lyssnar (den vänstra).
Jag själv tycker att den här övningen är lite knepig men den brukar alltid få hästen framför hjälperna och den hjälper hästen att bli lydigare.
Rid på en av volterna i skritt. Ha hästen framför dig och fatta sedan galopp ifrån skritt. Oroa dig inte om det inte fungerar först eller om du får några travsteg. Beröm hästen om den gör rätt, galoppera ett tag och bryt sedan av till skritt igen. Här kommer lydnaden in. Att byta mellan skritt och galopp brukar göra hästen pigg och framåt! Det är även väldigt stärkande för bakbenen.

Om hästen inte vill böja sig (den högra).
Den här "övningen" är väl lite standard men den är väldigt bra.
Rid på en volt som du minskar och ökar. Få hästen eftergiven i sidorna genom böjning, helt enkelt. Är den stel kan det hjälpa med att leda lite lätt med innertygeln. Glöm inte att ge efter och berömma hästen när den gör rätt.
 
 
Kommentera 4
Visa fler inlägg