Trickträning - nu med trav också!

Publicerat i: Allmänt bea, fin, fjordhäst, fjording, frihetsdressyr, klicker, klickerträning, liberty, trick, trickträning
Breakthrough.
Idag travade vi. Tillsammans, och allting var peeerfekt! Just nu flyter det mesta på, även om Bea varje gång måste testa mig för att se om hon inte kan ta över makten. Det där lät konstigt, som om jag har "makten" över henne - exakt så är det ju inte - men det är inte heller hon som bestämmer över mig.
 
Vi började med att repetera lite med Beas höga knän; fast idag med spö också ("förlängd hand"). Det gick bra och Beas lilla hjärna kopplade snabbt ihop att jag rörde hennes ben med att hon skulle lyfta benet. Några steg fick vi också till och det såg bra ut! Bea var nöjd med sig själv. 

Istället för att fortsätta repetera lite av allt gammalt hon kan exprimenterade jag lite med spöet, viftade det i luften och vips började Bea röra sin bakdel. Jag klickade och belönade henne och viftade med spöet igen. Snart fick jag henne att gå i en cirkel runt mig - wiho - breakthrough! Bea har aldrig gått att longera, men nu kanske det går snart!
Jag gjorde det några fler gånger i båda varven men slutade sedan, gjorde några fler höga knän och gick sen över till...
 
Att gå. Vi gick runt lite, övade på att hon skulle följa mig, stanna osv. Sen såg jag min chans; jag hade ett spö i handen och när vi skrittade smackade jag först och viftade sedan med spöet i luften vid hennes rumpa (långt dressyrspö, hehe). Vips travade hon. Jag klickade direkt och berömde. Nästa gång jag gjorde det travade vi lite längre men nu öppnade hon munnen, strök bak öronen - inte pga spöet, hon har alltid gjort så när vi travar med varandra om vi inte leker. Jag stötte bort hennes huvud, vad hon gjorde var fel, jag vill inte ha en aggressiv häst och när hon travade normalt strök jag istället hennes hals. Hennes öron åkte fram och det gick jättebra. Jag klickade men mitt godis var vid detta laget slut, så hon fick "nöja sig" med kel - vilket hon inte har någonting emot.
Bea njöt och jag njöt, för så här bra var det länge sedan det gick!

Jag är så glad över att jag inte fortsatte med "strikt liberty", för det funkade verkligen inte på Bea. Hade jag fortsatt göra det hade hon bitit mig idag och inte bara en gång. Bea är sån, hon testar varje situation, kan hon vara ledaren? 
Det är bara att säga till henne, nej Bea, tyvärr.
 
Även om - ja, det kan vara svårt att säga nej till detta bebis-ansikte.
 
Om en timme sticker jag till ridskolan för lektion - wiho!
/Juli
DS. Min sadelutprovare hörde av sig idag - hon har nu flera olika sadlar hon tror skulle passa Bea! Så himla glad! PS.
Kommentera 2

Du är den alla kärlekslåtar handlar om

Publicerat i: Allmänt, Foto fjord, fjordhäst, fjording, foto, häst, kärlek
 
My darling.
/Juli
Kommentera 1

Riktiga rädslor

Publicerat i: Allmänt, Ridning farligt, läskigt, rädslor, skog, skogsrunda
Bea har betsående men för livet i skogen och dessa saker är några utav de många sakerna på Beas lista som helst ska undvikas. Listan blir längre efter varje år och det är viktigt att ingenting glöms bort, för ens egen säkerhet.
 
Krokodilen: Vid en stig i skogen ligger en bit av en jättegamal stock, i Beas ögon är det en stor krokodil som när som helst kan bita tag i hennes bakben och därför måste man springa lite på stället när man ser stock.. förlåt, krokodilen.
 
Bläckfisken: Nära en äng i skogen finns en landsatt bläckfisk som äter små gula ponnier till frukost, lunch och middag, allting beroende på vilket tid det är på dagen. Rotvälta.. Bäckfiskan är rentutsagt livsfarlig.
 
Djävulen: Djävulen har en svart hund, eller hur? För att en gång såg jag och Bea en man med en svart hund i skogen och varje gång vi ser platsen vi mötte honom på måste Bea få panik och inspektera platsen noga för att, vem vet.. En dag kanske han är där igen och han kanske verkligen är djävulen! Jag säger till Bea att det faktiskt var två år sedan vi såg mannen men hon svarar att man aldrig kan vara försiktig nog.
 
Den sabeltandade tigern: I alla skogar bor minst en sabeltandad tiger och Bea känner till alla dess tillhåll, även om den mest gillar att gömma sig bakom en sten bredvid en väg.
 
Vildsvinens mördarhåla: Det är allmänt kännt att vildsvin äter hästar, efter att ha torterat dem först. Detta vet Bea alltför väl och ett ställe kanske det bor vildsvin på. Därför måste man bli väldigt rädd just där. Inte för att vi någonsin mött ett vildsvin där men.. Bea vill ju inte bli uppäten.
 
Soptippen där det bor döda människor: Där står en gammal cykel vid en äng lite längre upp i skogen och en eller två gånger har vi sett människor där. Enligt Bea var dem antagligen döda, varför skulle de annars vara i skogen? Det är ju bara logiskt.
 
Stället Gud glömde: Bea är inte kristen, men jag vet att hon refererar till en hage med kor som finns om man tar en annan väg. Korna är väldigt läskiga men för att visa upp sig som deras mästare måste man blåsa upp sig till en drake och frusta i drak-liknande manöver. Sedan måste man trippa som om man är bajsnödig förbi dem, för då tror dem att man är en drake. Allting för att visa vem som faktiskt är boss.
 
Bea har fått syn på en sabeltandad tiger.
 
Ha en bra måndagskväll!
/Juli
Kommentera 4
Visa fler inlägg