Trickträning - nu med trav också!

Publicerat i: Allmänt bea, fin, fjordhäst, fjording, frihetsdressyr, klicker, klickerträning, liberty, trick, trickträning
Breakthrough.
Idag travade vi. Tillsammans, och allting var peeerfekt! Just nu flyter det mesta på, även om Bea varje gång måste testa mig för att se om hon inte kan ta över makten. Det där lät konstigt, som om jag har "makten" över henne - exakt så är det ju inte - men det är inte heller hon som bestämmer över mig.
 
Vi började med att repetera lite med Beas höga knän; fast idag med spö också ("förlängd hand"). Det gick bra och Beas lilla hjärna kopplade snabbt ihop att jag rörde hennes ben med att hon skulle lyfta benet. Några steg fick vi också till och det såg bra ut! Bea var nöjd med sig själv. 

Istället för att fortsätta repetera lite av allt gammalt hon kan exprimenterade jag lite med spöet, viftade det i luften och vips började Bea röra sin bakdel. Jag klickade och belönade henne och viftade med spöet igen. Snart fick jag henne att gå i en cirkel runt mig - wiho - breakthrough! Bea har aldrig gått att longera, men nu kanske det går snart!
Jag gjorde det några fler gånger i båda varven men slutade sedan, gjorde några fler höga knän och gick sen över till...
 
Att gå. Vi gick runt lite, övade på att hon skulle följa mig, stanna osv. Sen såg jag min chans; jag hade ett spö i handen och när vi skrittade smackade jag först och viftade sedan med spöet i luften vid hennes rumpa (långt dressyrspö, hehe). Vips travade hon. Jag klickade direkt och berömde. Nästa gång jag gjorde det travade vi lite längre men nu öppnade hon munnen, strök bak öronen - inte pga spöet, hon har alltid gjort så när vi travar med varandra om vi inte leker. Jag stötte bort hennes huvud, vad hon gjorde var fel, jag vill inte ha en aggressiv häst och när hon travade normalt strök jag istället hennes hals. Hennes öron åkte fram och det gick jättebra. Jag klickade men mitt godis var vid detta laget slut, så hon fick "nöja sig" med kel - vilket hon inte har någonting emot.
Bea njöt och jag njöt, för så här bra var det länge sedan det gick!

Jag är så glad över att jag inte fortsatte med "strikt liberty", för det funkade verkligen inte på Bea. Hade jag fortsatt göra det hade hon bitit mig idag och inte bara en gång. Bea är sån, hon testar varje situation, kan hon vara ledaren? 
Det är bara att säga till henne, nej Bea, tyvärr.
 
Även om - ja, det kan vara svårt att säga nej till detta bebis-ansikte.
 
Om en timme sticker jag till ridskolan för lektion - wiho!
/Juli
DS. Min sadelutprovare hörde av sig idag - hon har nu flera olika sadlar hon tror skulle passa Bea! Så himla glad! PS.
Kommentera 2
Visa fler inlägg