Min skola i princip betalar mig för att läsa under sommaren. Jag får välja en HELT VALFRI POCKETBOK OM JAG LÄSER FEM BÖCKER. Ja, lätt, tack, give me a book. Tänkte att jag kunde ge er en liten genomgång av vad jag läst i sommar.
 

Svarta Vykort av Marcus Birro

Svarta Vykort är en väldigt vacker bok som innehåller känslor, på känslor på känslor. Den är känsloladdad och tar upp ett både ovanligt och lite kontroversiellt ämne; dödfödda barn och aborter. Ja, boken är väldigt speciell och jag gillade den. Birro skriver på ett sätt som jag finner mycket mer än bara ord i och jag gillar det. Tumme upp!

 

Hundpojken av Eva Hornung

Vilken bok! Hundpojken är en väldigt (väldigt) annorlunda bok. Bokens huvudkaraktär, fyraåriga Romotjka, blir omhändertagen av en flock vilda hundar då hans familj spårlöst försvinner. Boken följer sedan Romotjkas utveckling från ett litet barn till ett stort barn som förstår hundarna men även människorna. Tillsist blir pojken ledare över de herrelösa hundarna. Den här boken tilltalade mig och jag blev väldigt kär. Spänning, känslor och ett väldigt annorlunda ämne får boken att locka en till att bara läsa.

 

The Other Hand av Chris Cleave

Hur lyckades jag endast låna bra böcker? The Other Hand är en bok med starka känslor, starka karaktärer och starka händelser. Mycket händer och allt som allt ser läsaren hur det blir bättre och bättre för huvudkäraktärerna, hur de läker ifrån såren de hade i början av boken. Jag gillar även hur berättelsen bara startar, nästan som en novell, och hur vissa viktiga saker i vad som hänt tidigare hela tiden undanhålls. Det är vad som gör boken så svår att släppa; man vill veta vad som har hänt och när man får reda på det kommer fler frågor.

 

Omega av Johannes Anyuru

Vackra, vackra, vackra dikter. Tänkvärt, svårt och oerhört känslosamma (har jag beskrivit varje bok med det nu?) ord, händelser tas upp men oftast handlar dikterna om det vackra, konstiga och speciella i den vanliga vardagen. Jag gillade den starkt.

 

Fighting Spirit av Markus Zusak

Den tråkigaste boken som fanns i mitt hus och som jag ändå läste. Visserligen blev den mest läst på grund av Zusaks namn på framsidan men den var okej. Lite vag och overklig handling som inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Visst att de två bröderna som var huvudkaraktärer var bra och hade en relation utöver det vanliga mellan varandra men inget för mig. Känslor, dramatik och beskrivningar hade det behövts mer av i mängder. Kändes som en typisk tolvårsbok med liiite mer djup. Synd att behöva säga att jag inte riktigt gillade den, för jag älskar Zusak.

 

Too Close to Home av Linwood Barclay

Sist men inte minst, den superbra kriminalaren Too Close to Home. Spännande (och komplicerat och overkligt och framförallt väldigt... speciellt) fall, intressanta karaktärer, språk som bara slänger ut allt direkt och fina, fina fejder. Inte särskilt känslosam men får väl lägga till det bara för att jag skrivit det om alla andra.

Under bokens gång tillkommer hela tiden nya konflikter och nya upptäckter som får en att tänka till. Vem är mördaren? Konstigt nog en av dem man misstänker nästan direkt när man träffar karaktären.